неділю, 16 грудня 2012 р.

Куріння у ресторанах та на зупинках заборонено

     16.12.2012 року в Україні набуває чинності закон, який забороняє паління у громадських місцях.
     Згідно з ним, забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів, у підземних переходах, у під’їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і у транспорті загального користування, у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; навчальних закладів; спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.
     Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.
    Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму
    За розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства - тягне адміністративну відповідальність від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень.
За невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення відповідної інформації – також від 1 тисячі до 10 тисяч гривень.
     Нагадую, що штраф для відвідувачів-курців - 50-170 грн, якщо людину впіймали з цигаркою перший раз, і 170-340 грн - для злісних порушників.

четвер, 6 грудня 2012 р.

Перегляд судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами в цивільному судочинстві

Порядок перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами у цивільних справах регулюється главою 4 розділу V Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК).

При цьому важливо зазначити, що протягом останнього року положення ЦПК щодо провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами було суттєво змінено.

Зокрема Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства” від 20.12.2011 р. № 4176-VI внесено зміни, якими встановлено трирічний строк для подання заяви про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами з підстави встановлення обставин, що мають істотне значення для справи, визначено порядок та строки відкриття провадження за нововиявленими обставинами, змінено процедуру розгляду судом заяви про перегляд, встановлено можливість ухвалення судом за результатами розгляду заяви нового рішення, а також удосконалено порядок оскарження судового рішення, ухваленого за результатами провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами.