пʼятницю, 2 березня 2012 р.

Чи має право іноземець зареєструватись в Україні ФОП?


    Законодавство України не встановлює обмежень на реєстрацію іноземцями підприємницької діяльності в Україні. Необхідно додатково отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних  осіб - платників податків (ідентифікаційний номер).
Необхідно подати до державного реєстратора:
-                 заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця (форма 10);
-                 копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
-                 документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.
   Чи має право ФОП іноземець перебувати на спрощеній системі оподаткування в Україні?
З 1 січня 2012 року вступила в силу гл. 1 р. XIV ПКУ «Спрощена система оподаткування».
Згідно з пп. 291.5.7 ПКУ не можуть бути суб'єктами спрощеної системи оподаткування фізичні та юридичні особи - нерезиденти.
Однак згідно з пп. 14.1.213 ПКУ резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україну. У разі, якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україну. У випадку, якщо держава, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання в жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.
Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України в порядку, встановленому Кодексом.
Крім того, нормами п. 177.12 ПКУ встановлено, що іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами.
Згідно п. 291.3 ПКУ фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим відповідною главою Кодексу, та реєструється платником єдиного податку в порядку, встановленому цією главою. Це стосується також осіб іноземного походження, зареєстрованих суб'єктами підприємницької діяльності.
Як рекомендує ДПСУ у своєму листі від 11.01.2012 р. № 718/7/17-1217, при виникненні питань щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами - суб'єктами господарської діяльності, зокрема, іноземними громадянами, слід керуватися прямою нормою законодавства.
Тобто, іноземець зареєстрований в Україні ФОПом має право бути суб'єктом спрощеної системи оподаткування.

Немає коментарів:

Дописати коментар