понеділок, 23 січня 2012 р.

Припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця



Етап перший. Звернення до органу реєстрації
Згідно п.9. ст. 47 З.У. «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних  осіб - підприємців» - Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення без розгляду документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності, зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня з дати надходження зазначених документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення щодо припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності із зазначенням відомостей про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог і в той самий день передати органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України повідомлення про внесення такого запису».
    Подається :
- Заява встановленого зразка про припинення підприємницької діяльності за власним бажанням;
 -  нотаріально завірена довіреність, у випадку представництва інтересів (якщо ФОП не мав печатки).

(БЛАНК Заяви про припинення підприємницької діяльності ФОП)


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства юстиції України
30.11.2011  № 3433/5
ЗАЯВА
про припинення підприємницької діяльності фізичною особою -
підприємцем


Державному реєстраторові
_________________________________
(найменування виконавчого комітету міської ради міста обласного значення або районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, до якого (якої) подається заява*)
__________________________________
__________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання заявника: фізичної особи - підприємця, або уповноваженої нею особи, або особи, яка вчиняє дії відповідно до законодавства)
_______________________________________
_________________________________
_________________________________
Вхідний № ___________
Дата "___" ____________


Відповідно до частини першої статті 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" прошу внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про рішення фізичної
особи - підприємця
___________________________________________________
__________________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або номер та серія паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні  або інші переконання  відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади та мають відмітку у паспорті))

____________________________________________________________________________________________
щодо припинення нею підприємницької діяльності.
Вимоги кредиторів розглядаються до "______"__________ ______ року (зазначається строк заявлення кредиторами своїх вимог) з дня опублікування повідомлення про прийняття зазначеного рішення та задовольняються у порядку черговості, встановленому статтею 501 Цивільного кодексу України.

________________________
(дата)
___________________
(підпис)
____________________________
(прізвище, ім'я, по батькові заявника - фізичної особи - підприємця, або уповноваженої  нею особи, або особи, яка вчиняє дії відповідно до законодавства)
* Якщо документ надсилається державному реєстраторові поштовим відправленням, справжність підпису заявника підлягає нотаріальному засвідченню. У разі подання заяви особисто або через уповноважену особу, заявником додатково пред’являються паспорт та документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи.



 _____________________

    Того самого дня реєстратор зобов’язаний прийняти надані документи за описом (якщо поштою — опис додається). Копія опису в день надходження документів видається заявникові або відсилається йому, якщо документи надійшли поштою. 

Етап другий. Звернення до податкової інспекції та у соціальні фонди
11.12.1. Наказу Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів" (далі-Наказ) – «Після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та У 3-денний строк від дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності фізична особа - підприємець зобов'язана подати до органу державної податкової служби за основним місцем обліку:
-            заяву за ф. N 8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за ф. N 6-ОПП;
-          оригінали документів, що видаються органами державної податкової служби платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за ф. N 4-ОПП, інші документи тощо) і підлягають поверненню до органу державної податкової служби, а також завірені органом державної податкової служби копії цих документів, якщо такі видавались та підлягають поверненню до органу державної податкової служби».
-  опис документів, який був виданий Вам державним реєстратором;

Повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою або повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за судовим рішенням щодо визнання фізичної особи - підприємця банкрутом чи за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством фізичної особи - підприємця, а також відомості відповідної реєстраційної картки є підставою для зняття фізичної особи - підприємця з обліку у відповідному органі державної податкової служби.
Згідно п.11.15.5. Наказу – «У місячний строк з дати надходження повідомлення від державного реєстратора про початок спрощеної процедури державної реєстрації припинення платника податків орган державної податкової служби за основним місцем обліку платника податків повинен надіслати державному реєстратору довідку про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів за ф. N 22-ОПП або повідомлення про наявність податкового боргу та неможливість проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за ф. N 23-ОПП (додаток 25) із зазначенням причин заперечення органів державної податкової служби щодо здійснення такої процедури згідно з підпунктом 11.9.1 пункту 11.9 цього розділу (крім підпунктів 7 - 9, які не можуть бути причинами заперечень органів державної податкової служби при спрощеній процедурі державної реєстрації припинення платника податків)».
Перед тим як зняти платника податків з обліку, податківці мають право провести перевірку підприємства. Згідно з інструкцією про облік платників податків, органові податкової служби дається місяць від дня отримання форми 8-ОПП на прийняття рішення про проведення позапланової податкової перевірки підприємця. Перевірка, згідно з вимогами чинного законодавства, має тривати не більше ніж місяць.
 Крім податкової треба проробити таку саму процедуру і в Пенсійному фонді, а також у трьох фондах соціального страхування, якщо в підприємця були наймані працівники. Якщо заборгованості немає, зняття з обліку в соціальних фондах не завдасть особливого клопоту, тим більше якщо ліквідується підприємець, який працював за спрощеною системою оподаткування.

Етап третій. Припинення діяльності СПД
 Коли названі вище органи видадуть довідки про зняття з обліку (але не раніше ніж за два місяці від дати публікації повідомлення про припинення діяльності суб’єкта господарювання), підприємець особисто або поштою надсилає державному реєстраторові такі документи:
-            реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (заповнену форму №12);
-            довідку з податкової (ДПІ) про відсутність заборгованості (термін дії довідки - 2 календарні місяці); 
-            довідки з Пенсійного фонду і відповідних фондів соціального страхування про зняття з обліку платника страхових внесків (ПФ видасть єдину довідку про відсутність заборгованості перед цільовими фондами, термін дії такої довідки -  1 календарний місяць).    +     нотаріально завірена довіреність, у випадку представництва інтересів (якщо ФОП не мав печатки).  

 Якщо документи в порядку, державний реєстратор протягом двох робочих днів має провести державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.
 Державний реєстратор про це повідомляє всі держоргани.

Немає коментарів:

Дописати коментар