понеділок, 2 січня 2012 р.

З 1 квітня 2012 року водії не зобов'язані платити паркувальникам

    З 1 квітня 2012 року українські водії можуть сміливо не платити гроші паркувальникам, а останні не мають права їх вимагати, за умови відсутності паркоматів на платних парковках. Потрібно буде сплачувати за послуги з утримання майданчиків для паркування у безготівковій формі шляхом придбання паркувального талону.
Адже відтепер набувають чинності зміни до Постанови Кабміну  "Про затвердження Правил паркування транспортних засобів", в якій передбачено, що платні парковки в містах Україні обов'язково повинні бути обладнані паркоматами. А якщо їх немає - плата за стоянку незаконна. 

   
     Згідно п.  14. Постанови  КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 3 грудня 2009 р. N 1342 "Про затвердження Правил паркування транспортних засобів" - Відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами  з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару.
  13. Відведені майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) смугою на проїзній частині і на бордюрі, який відокремлює проїзну частину від пішохідної.
 15. Спеціально обладнані майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та розміткою.
  Спеціально обладнані майданчики для паркування можуть бути наземними, підземними, багаторівневими.
    "Введення паркоматів відкладається до 31 березня 2012 року включно. Поки діє старий механізм оплати - через придбання талонів, паркомати та в'їзні-виїзні термінали. А з 1 квітня оплата буде здійснюватися тільки за безготівковим розрахунком через паркомати або в'їзні термінали», - підкреслив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. 
За його словами, до такого рішення уряд спонукали численні звернення органів місцевої влади та самоврядування.

Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 3 грудня 2009 р. N 1342 "Про затвердження Правил паркування транспортних засобів"




Платні парковки: роз'яснення Мінрегіону


Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

 Відкладати встановлення паркоматів та автоматичних в’їзних-виїзних терміналів на парковках недоцільно. Оплата послуг з паркування за допомогою електронних пристроїв поширена в усьому світі та має впроваджуватися в Україні в рамках інтеграції в європейський простір. Основна мета встановлення технічних засобів – детінізація сфери паркування, збільшення надходжень до бюджету, підвищення якості обслуговування.
У січні Уряд за поданням Мінрегіону вже відкладав на один квартал обов’язковість встановлення технічних пристроїв, надавши додатковий час органам місцевого самоврядування та операторам. Таким чином, усі парковки мають бути обладнані спеціальними пристроями до 31 березня 2012 року включно. Нагадаємо, що постанова № 1342 спочатку передбачала дворічний перехідний період для обов’язкового обладнання парковок паркоматами та терміналами, який закінчився 1 січня 2012 року.
Для запобігання розрахунку за паркування готівкою, до Правил паркування транспортних засобів внесені зміни, за якими з 1 квітня цього року продавати паркувальні талони буде дозволено лише шляхом безготівкової форми розрахунків. Це сприятиме детінізації, унеможливить приховування частини коштів, отриманих паркувальниками готівкою. З метою встановлення відповідальності за порушення цих Правил особами, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, Мінрегіоном був розроблений, погоджений в установленому порядку та 22.03.2012 поданий до Кабінету Міністрів України законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо паркування транспортних засобів та відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів”. Законопроект передбачає штрафи за неоплату паркування громадянином, за неналежне обладнання майданчика для паркування оператором, за протиправне паркування на місцях, призначених для паркування інвалідів а також встановлює механізм контролю за дотриманням цих правил.
Органам місцевого самоврядування ще у 2010 році було рекомендовано використовувати затверджений постановою № 258 Порядок формування тарифів на послуги з утримання платного парковок. Тарифи на послуги з паркування залежать від витрат на утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів, а отже, придбання спеціальних пристроїв для оплати паркування могло бути здійснене за рахунок відповідної складової в тарифі протягом тривалого перехідного періоду. Хоча основна мета рекомендованого порядку – запобігання зловживанням, недопущення недобросовісної конкуренції через встановлення тарифів заснованих виключно на економічно обґрунтованих витратах на утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Також це має створити умови для беззбитковості підприємств, що надають послуги з платного паркування транспортних засобів, збільшення надходжень до бюджету.
Якщо впровадження технічних засобів, призначених для сплати вартості послуг економічно невигідне, паркування може здійснюватись безоплатно. Рішення про це відповідно до пункту 5 Правил паркування транспортних засобів, ухвалює орган місцевого самоврядування або оператор.
            І найголовніше: з 1 квітня оплачувати послугу паркування слід лише за допомогою паркувальних талонів, а також на майданчиках, обладнаних технічними засобами (паркоматами і терміналами).    Платні парковки: роз'яснення Мінрегіону

3 коментарі:

  1. Куди ж тоді дивляться правоохоронці на незаконний збір плати за парковку, де немає паркоматів?

    ВідповістиВидалити
  2. не то государство Гондурасом назвали

    ВідповістиВидалити