суботу, 28 квітня 2012 р.

Заповнення касових документів іноземцями при сплаті судового збору

    Нацбанк роз'яснив порядок заповнення іноземцями касових документів при сплаті судового збору. (Лист Національного банку України "Щодо заповнення в касових документах реквізиту "реєстраційний номер облікової картки платника податків" при сплаті судового збору іноземцями" від 24.04.2012 N 11-219/1847-4280).
     Нацбанк повідомив, що:
ü  банки зобов'язані приймати від платників касові документи на сплату судового збору, роздруковані платником з офіційного сайту Судової влади України (court.gov.ua), яким передбачено формування касового документа в автоматичному режимі. Зазначена форма касового документа не суперечить вимогам Інструкції, оскільки має всі необхідні реквізити для здійснення касових операцій;
ü  у тому випадку, коли фізична особа є іноземцем та не має реєстраційного номера облікової картки платника податків, то вона як платник у касових документах зазначає громадянство іншої держави або його відсутність, а реквізит "реєстраційний номер облікової картки платника податків" не заповнює.
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 24.04.2012 р. N 11-219/1847-4280
Генеральний департамент регулювання грошового обігу       
Асоціації українських банків
Асоціації "Український кредитно-банківський союз"
Банкам України та їх філіям
Територіальним управлінням

Щодо заповнення в касових документах реквізиту "реєстраційний номер облікової картки платника податків" при сплаті судового збору іноземцями

До Національного банку України надходять численні заяви клієнтів банку щодо унеможливлення сплати на території України судового збору фізичними особами - іноземцями через вимоги банку заповнення у касових документах реквізиту "реєстраційний номер облікової картки платника податків".
У зв'язку з цим, вважаємо за необхідне зазначити наступне.
Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про судовий збір" (Закон N 3674-VI) судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.
Згідно із пунктом 1.11 глави 1 розділу IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 01.06.2011 N 174 (Постанова N 174), у заявах на переказ готівки для нарахування податків, зборів та інших платежів до бюджету і фондів соціального страхування у додаткових реквізитах банк (філія, відділення) зазначає код бюджетної класифікації, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідні органі державної податкової служби і мають відмітку в паспорті).
В той же час, якщо фізична особа є іноземцем та не має реєстраційного номера облікової картки платника податків, то вона як платник у касових документах зазначає громадянство іншої держави або його відсутність, а реквізит "реєстраційний номер облікової картки платника податків" не заповнює.
Одночасно звертаємо увагу, що банки зобов'язані приймати від платників касові документи на сплату судового збору, роздруковані платником з офіційного сайту Судової влади України (court.gov.ua), яким передбачено формування касового документа в автоматичному режимі. Зазначена форма касового документа не суперечить вимогам Інструкції (Постанова N 174), оскільки має всі необхідні реквізити для здійснення касових операцій.
Просимо врахувати в роботі.

Заступник Голови                                                                                                         В. І. Ричаківська

1 коментар:

  1. Excellent post. I was checking constantly this
    blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part :
    ) I care for such info much. I was seeking this certain information for a very
    long time. Thank you and best of luck.
    My webpage บ้านเชียงใหม่

    ВідповістиВидалити