суботу, 31 грудня 2011 р.

Перенесення терміну введення в дію Баз Персональних Даних

  Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних" щодо перенесення терміну введення в дію до 1 липня 2012 року.
Відповідальність за порушення персональних даних переноситься


      Законопроектом (реєстр. №9624), поданим народними депутатами І.Горіною і К.Ляпіною, пропонується перенести дату набрання Закону чинності з 1 січня 2012 року на 1 липня 2012 року.
     Автори обумовили необхідність прийняття законопроекту тим, що зараз не затверджено жодного нормативно-правового акта, який унормовував би увесь процес підготовчої роботи, що передує реєстрації таких баз даних. Внаслідок цього юридичні особи та громадяни, які користуються базами даних, що підлягають реєстрації, не мають можливості своєчасно їх зареєструвати.
     Під час обговорення члени Комітету зазначили: сьогодні не існує територіальних органів або регіональних представництв Державної служби України з питань захисту персональних даних. Державна реєстрація персональних баз даних здійснюється у м. Києві, що ускладнює, а іноді унеможливлює процедуру отримання Свідоцтва, яке, відповідно до закону, видається протягом десяти робочих днів з дня надходження заяви.
    Крім того, на законодавчому рівні не встановлено порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних в Законі "Про захист прав персональних даних", в той час контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних здійснюють, крім уповноваженого державного органу з питань захисту персональних даних, ще інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, яким надано нечіткі та занадто широкі повноваження.
     З метою розв'язання цієї проблеми і пропонується перенести термін введення в дію Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних" з 1 січня 2012 р. на 1 липня 2012 р.
     Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого, дозволить не допустити порушення прав підприємців щодо необґрунтованого накладання значних штрафів.

1 коментар: