середу, 6 червня 2012 р.

Перехід права власності на землю


Держземагентство надало роз’яснення щодо переходу права власності на земельну ділянку (Лист Державного агентства земельних ресурсів України "Про перехід права власності на земельну ділянку" від 17.04.2012 N 5789/17/12-12).


 ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 17.04.2012 р. N 5789/17/12-12
Адвокату Гусєвій О. Д.
 вул. К. Лібкнехта, 35, м. Ананьїв, Одеська обл., 66400

Державним агентством земельних ресурсів України опрацьовано ваш запит від 19.03.2012 та повідомляється.
Пунктом 3 Порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2009 р. N 439, встановлено, що нотаріус у разі посвідчення цивільно-правового договору про відчуження земельної ділянки, видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, а також вилучення державного акта у передбачених законом випадках із своїх справ за наявності витягу з Поземельної книги проставляє на державному акті відмітку про перехід права власності на земельну ділянку.
Постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. N 1021 "Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі" визначений порядок надання відомостей з Поземельної книги.
Так, відомості з Поземельної книги надаються територіальним органом Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки у формі витягу чи інформаційної довідки.
Право на отримання витягу з Поземельної книги мають власник (користувач) земельної ділянки, суб'єкти права земельного сервітуту, емфітевзису і суперфіцію, їх спадкоємці, правонаступники або уповноважені ними особи.
Формування аркушів витягів (інформаційних довідок) здійснюється з використанням автоматизованої системи.
У разі відсутності в автоматизованій системі даних про відповідну земельну ділянку формування аркушів витягу (інформаційної довідки) здійснюється після внесення до автоматизованої системи відомостей про земельну ділянку.
У свою чергу, відповідно до Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2010 р. N 749, дата відкриття Поземельної книги є датою присвоєння кадастрового номера.
Поземельна книга в паперовому вигляді складається з аркушів, які формуються з використанням автоматизованої системи.
Поземельна книга вважається відкритою після зазначення кадастрового номера земельної ділянки і дати її відкриття на титулі Поземельної книги, що завіряється підписом посадової особи, скріпленим печаткою територіального органу Держземагентства. Дата відкриття Поземельної книги є датою державної реєстрації земельної ділянки (пункти 7 та 9 Порядку ведення Поземельної книги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. N 1021).
Згідно із пунктом 16 Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці для визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, переданій у власність (користування) без проведення її державної реєстрації, власник (користувач) такої ділянки або уповноважена ним особа подає до територіального органу Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.
Главою 48 "Загальні положення про спадкування" Цивільного кодексу України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.
Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.
Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.
Враховуючи наведене, для проставлення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, право на яку посвідчено державними актами без визначеного та присвоєного кадастрового номеру земельній ділянці у зв'язку із неузгодженістю нормативно-правової бази, що полягає у неможливості отримання витягу з Поземельної книги, який вимагається нотаріусом при видачі свідоцтва про право на спадщину, на виконання вимоги пункту 3 Порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2009 N 439, для проведення процедури присвоєння кадастрового номеру, що здійснюється з відкриттям Поземельної книги, замовником послуги з державної реєстрації земельної ділянки може бути особа, яка визначена у запиті нотаріуса як спадкоємець, на підставі заведеної ним спадкової справи.

Перший заступник Голови                                                                             А. М. Кадомський

Немає коментарів:

Дописати коментар