вівторок, 11 жовтня 2011 р.

Актуальні проблеми здійснення валютно-обмінних операцій в Україні


Після внесення змін до Постанови Національного банку України від 12.12.2002, № 502 "Про затвердження Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (Далі - Інструкція) настала практична проблема для громадян України, іноземців чи осіб без громадянства у практичній реалізації права на здійснення валютно-обмінних операцій – пред’явлення документа, що посвідчує особу, копіювання і зберігання такої копії установою банку чи іншою фінансовою установою.
Спочатку з’ясуємо, чому банки та інші фінансові установи вимагають виключно паспорт, адже немає конституційного обов’язку постійно носити із собою паспорт, це ж не є виключний документ, що посвідчує особу? Чому не використати посвідчення водія видане МВС, де є усі види захисту, фотографія й інші дані про особу? Чи наприклад, пенсійне посвідчення, студентський чи військовий квиток.
Згідно абз. 1 п. 1.3. Інструкції «Банк (фінансова установа) має право здійснювати операції, зазначені в абзацах другому - шостому пункту 1.2 цієї глави, на суму, що не перевищує 50000 гривень, за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу. Працівник банку (фінансової установи) зобов'язаний зазначити прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, яка здійснює валютно-обмінну операцію, у довідках та квитанціях, передбачених главою 5 цієї Інструкції».
Згідно Листа НБУ від 28.09.2011 р. N 28-211/3864-11318 : «Резидентність підтверджується: для фізичної особи-резидента паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон без відмітки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон, що видане в Україні, посвідченням біженця, що видане в Україні, національним паспортом громадянина іншої держави з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання разом з посвідкою на постійне проживання; для фізичної особи-нерезидента - національним паспортом громадянина іншої держави, паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном».
«Під час здійснення операції на суму до 50000 гривень банк (фінансова установа) знімає копію першої сторінки паспорта громадянина України. У разі пред'явлення фізичною особою іншого паспортного документа, банк (фінансова установа) крім першої сторінки знімає копію також сторінки, в якій зазначена відмітка про постійне місце проживання. Банк (фінансова установа) має забезпечити технічні умови для проведення копіювання сторінок документа, що посвідчує особу. Звертаємо увагу, що копіювання з відповідних сторінок документів здійснює банк (фінансова установа). У разі, якщо клієнт банку (фінансової установи) вимагає завірити ці копії, він може завірити їх особистим підписом. Копії цих документів підшиваються в документах дня банку (фінансової установи) разом з документами про здійснення валютно-обмінних операцій».
Згідно абз. 2 п. 1.3. Інструкції «Під час проведення зазначених операцій на суму, що перевищує 50000 гривень, банк (фінансова установа) зобов'язаний(а) зазначити у довідках та квитанціях прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, серію та номер паспорта (іншого документа, що засвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав, місце проживання (реєстрації), реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності)».
Нацбанк у своєму Листі від 28.09.2011 р. N 28-211/3864-11318  згадує: «Інструкцією, якою встановлений порядок проведення валютно-обмінних операцій, не встановлено вимоги щодо підтвердження джерел походження коштів фізичними особами-нерезидентами. Враховуючи вищевикладене, затребування банком у фізичної особи-нерезидента копії митної декларації у разі здійснення валютно-обмінної операції є неправомірною».
Наразі відсутній спеціальний нормативно-правовий акт, котрий би визначав, які документи посвідчують особу. Тому й Нацбанк вирішив самостійно навести приблизний перелік таких документів, наголошуючи фактично лише на паспорті громадянина України.
23.09.2011 року був прийнятий Закон України "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України" та направлений на підпис Президенту України 06.10.2011 року (надалі-Закон).
Відповідним Законом вже визначений наступний перелік документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство:
1.        паспортна картка;
2.        паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
3.        дипломатичний паспорт України;
4.        службовий паспорт України;
5.        посвідчення особи моряка;
6.        посвідчення члена екіпажу;
7.        посвідчення особи на повернення в Україну;
8.        тимчасове посвідчення громадянина України.
 До документів, що посвідчують особу та її спеціальний статус відносяться наступні:
1.        соціальне посвідчення;
2.        посвідчення застрахованої особи;
3.        пенсійне посвідчення;
4.        посвідчення особи з інвалідністю;
5.        посвідчення водія;
6.        посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
7.        посвідка на постійне проживання;
8.        посвідка на тимчасове проживання;
9.        картка мігранта;
10.    посвідчення біженця;
11.    проїзний документ біженця для виїзду за кордон;
12.    дозвіл на працевлаштування.
Необхідно зауважити, що законами України можуть встановлюватися і інші документи, що посвідчують особу та її спеціальний статус.
А тому, уже найближчим часом, з моменту вступу в дію вищезгаданого закону, можна буде використовувати окрім паспорта громадянина України (котрий переважно вимагають банки) й інші документи (водійське посвідчення й інші).
Тепер з’ясуємо, долю копій Вашого документа (паспорта). Згідно абз. 3 п. 1.3. Інструкції «Працівник банку (фінансової установи) зобов'язаний забезпечити зберігання копій сторінок документа, що посвідчує особу, які містять дані, на підставі яких здійснено ідентифікацію особи, у документах дня». Однак, у будь-якої людини виникає занепокоєння про можливе незаконне використання таких копій (паспорта). Тому НБУ у своєму Листі «Про організацію здійснення операцій з готівковою іноземною валютою» від 07.10.2011 р. N 28-211/4027-11798 зазначає: «з метою уникнення використання копій документів, що посвідчують особу, на підставі яких здійснювались валютно-обмінні операції, та, враховуючи стурбованість клієнтів з цього приводу, рекомендуємо проставляти на копіях вищевказаних документів штамп пункту обміну валюти або каси банку (фінансової установи), через які здійснювались валютно-обмінні операції».
Також НБУ застерігає у вищезгаданому Листі : «Відповідно до статей 60 і 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнтів (резидентів та нерезидентів), яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею, має обмежений доступ і може бути розкрита третім особам тільки в законодавчо встановленому порядку (наприклад, за рішенням суду)».
Однак, незважаючи на запевнення НБУ, раджу Вам при здійсненні валютно-обмінних операцій, якщо працівник банку чи іншої фінансової установи відмовлятиметься від ставлення штампу пункту обміну валюти або каси банку на копії Вашого документу (паспорту), ставити особисто на копії Вашого документа напис «Виключно для здійснення купівлі/продажу валюти».

Немає коментарів:

Дописати коментар