неділю, 23 жовтня 2011 р.

Класифікація видів економічної дія́льності (КВЕД)

     Національний класифікатор ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД), розроблений на заміну державного класифікатора ДК 009:96 «Класифікація видів економічної діяльності», прийнято та надано чинності наказом Держспоживстандарту України № 375 від 26.12.2005 р.                                                                         
     Зараз діє редакція КВЕД прийнята наказом Держспоживстандарту № 375 від 26.12.2005 року. Ця редакція буде діяти до 31.12.2011 року, а з 01.01.2012 набуде чинності нова редакція КВЕД-2011 року, тобто цілий 2012 рік буде діяти одночасно два КВЕДи.    
     Метою розроблення КВЕД (другої редакції) є приведення її у відповідність до нової редакції базової міжнародної статистичної Класифікації видів діяльності NACE (Rev.1.1 — 2002), з якою гармонізована КВЕД, та здійснення перегляду певних позицій національного рівня КВЕД.    
     Об'єктами класифікації в КВЕД є види економічної діяльності статистичних одиниць (юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців тощо), які на вищих рівнях класифікації групуються у галузі.
    За методологічними засадами, принципами побудови та призначенням КВЕД є статистичною класифікацією, створеною як інструментарій для систематизації та групування економічної та соціальної інформації у стандартний формат, який дає змогу обробляти та аналізувати значні обсяги інформації. У разі використання класифікації в адміністративних цілях треба враховувати це первісне та переважне призначення КВЕД, оскільки принципи побудови класифікації, тип використовуваних одиниць статспостережень, порядок визначення та зміни їх основного виду економічної діяльності тісно пов'язані з метою статистичної діяльності.  
     Код виду економічної діяльності є одним з основних показників стратифікації статистичної сукупності для організації суцільних та вибіркових статистичних спостережень і основним його призначенням є забезпечення:
  1. статистичного обліку підприємств і організацій за видами економічної діяльності у ЄДРПОУ і статистичних реєстрах;
  2. проведення статистичних обстежень економічної діяльності та аналізу статистичної інформації на макрорівні (складання міжгалузевого балансу виробництва і розподілу товарів та послуг відповідно до системи національних рахунків);
  3. зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною шляхом застосування єдиної статистичної термінології, статистичних одиниць статспостережень та принципів визначення і зміни видів економічної діяльності підприємств.
Завантажити КВЕД

1 коментар:

  1. Це лише у нас може існувати одночасно 2 КВЕДи і не існувати жодних роз’яснень щодо порядку їх застосування, в т.ч. у відділах реєстрації при внесенні змін 11 формою

    ВідповістиВидалити