суботу, 19 листопада 2011 р.

Проблеми обліку старих збитків (ЛИСТ ЄБА від 27.09.2011 р. № 926/2011/21)


ЄВРОПЕЙСЬКА БІЗНЕС АСОЦІАЦІЯ
ЛИСТ
від 27.09.2011 р. № 926/2011/21
Висловлюючи Вам свою повагу, Європейська Бізнес Асоціація (надалі — Асоціація) звертається до Вас з приводу термінового питання, яке схвилю­вало бізнес-спільноту і потребує найскорішого ви­рішення.

Йдеться про позицію органів державної подат­кової служби щодо трактування положень пунк­ту 3 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодек­су України, яка фактично заперечує право плат­ників податку включати, починаючи з II кварта­лу 2011 року, до витрат збитки, понесені за підсумками господарської діяльності в поперед­ньому податковому році. На нашу думку, таке трактування з боку органів державної податко­вої служби є неправильним.
Так, пункт 3 підрозділу 4 розділу XX Податково­го кодексу України (надалі — Кодекс) урегульовує особливості застосування п. 150.1 статті 150 Кодексу в 2011 році, оскільки розділ III «Податок на прибу­ток підприємств» Кодексу вводиться в дію з 1 квітня 2011 року, тобто з другого кварталу податкового року, а норма п.150.1 статті 150 Кодексу передбачає поря­док врахування від'ємного значення об'єкта оподат­кування, розрахованого за наслідками діяльності у попередньому податковому році, згідно з яким таке значення включається до витрат першого календар­ного кварталу поточного податкового року. Отже, таким застереженням фактично передбачено, що для цілей врахування від'ємного значення об'єкта опо­даткування відповідно до п.150.1 статті 150 Кодексу у 2011 році першим податковим періодом є другий квартал 2011 року.
До 1 квітня 2011 року при врахуванні від'ємно­го значення об'єкта оподаткування платники по­датку керувалися статтею 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з п.6.1
якої «якщо об'єкт оподаткування платника подат­ку з числа резидентів за результатами податково­го року має від'ємне значення об'єкта оподаткування (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань), сума такого від 'ємного значення підлягає включенню до складу валових витрат першого календарного кварталу наступного податкового року». У 2010 році норми цього пункту діяли з урахуванням особли­востей, встановлених пунктом 22.4 статті 22 вка­заного Закону: «У 2010 році у складі валових вит­рат платника податку враховується 20 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, яке утворилося станом на 1 січня 2010року. У 2011 році сума від'ємного значен­ня, яка відповідно до абзацу першого цього пункту не була врахована у складі валових витрат, та від'ємне значення об'єкта оподаткування, яке виник­ло у 2010 році, підлягають включенню до складу ва­лових витрат у порядку, встановленому статтею 6 цього Закону, без обмежень, встановлених цим пунк­том». Тобто, розраховане за підсумками 2010року та попередніх податкових років від'ємне значення об­'єкта оподаткування включалося, згідно з вимогами Закону, до витрат І кварталу 2011 року та врахо­вувалось при розрахунку об'єкта оподаткування за підсумками такого кварталу.
Абзацом другим пункту 3 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України чітко передба­чено, що «якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа рези­дентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від 'ємне значення, то сума такого від 'ємного зна­чення підлягає включенню до витрат другого ка­лендарного кварталу 2011 року». Отже, вказана норма чітко передбачає включення до витрат II кварталу 2011 року суми від'ємного значення об'єкта оподаткування, розрахованого (а не отри­маного, як зазначають органи державної податко­вої служби) за підсумками І кварталу 2011 року відповідно до вимог законодавства. В абзаці ж тре­тьому цього пункту мова йде виключно про по­рядок обрахунку в 2011 році від'ємного значен­ня об'єкта оподаткування наростаючим підсум­ком, без встановлення якихось особливостей щодо методології його розрахунку за підсумка­ми І кварталу 2011 року.
Окрім цього, наказ Державної податкової адм­іністрації України «Про затвердження форми По­даткової декларації з податку на прибуток підприємств» № 114 від 28 лютого 2011 року перед­бачає в рядку 06.6 Податкової декларації саме від'ємне значення об'єкта оподаткування поперед­нього звітного (податкового) періоду (від'ємне зна­чення рядка 07 Податкової декларації за попе­редній звітний (податковий) період або від'ємне значення об'єкта оподаткування за І квартал 2011 року). А таке від'ємне значення за І квартал по­точного податкового року згідно з наказом Держав­ної податкової адміністрації України «Про затвер­дження форми декларації з податку на прибуток підприємств та Порядку її заповнення» № 143 від 29 березня 2003 року, який діяв на момент фор­мування результатів за І квартал 2011 року, відоб­ражалося в рядку 08 Податкової декларації, і вклю­чало, в свою чергу, показники рядка 04.9 — від'ємне значення об'єкта оподаткування поперед­нього податкового року.
На наше переконання, законодавство чітко закріпило можливість врахування в складі валових витрат І кварталу 2011 року від'ємного значення об'єкта оподаткування 2010 року, а також подаль­ше включення всього без виключення від'ємного зна­чення об'єкта оподаткування І кварталу 2011 року 3> витрати II кварталу 2011 року (і далі до повного погашення), а саме до рядка 06.6 податкової декла­рації з податку на прибуток. Позбавлення плат­ників податку такого права є фактично невизнан­ням інвестиційних витрат, понесених до 2011 року. Розглядаючи це питання, варто також зважати на те, що багато компаній суттєво постраждали від впливу економічної кризи та зіткнулись з пробле­мою подачі декларацій зі збитками, які часто не приймались податковими органами, що, в свою чергу, стало одним з чинників накопичення від'ємного значення об'єкта оподаткування за підсумками 2010 року. Внаслідок запроваджувано­го органами державної податкової служби підхо­ду щодо не врахування від'ємного значення об'­єкта оподаткування минулого року, істотних втрат зазнають ті компанії, що протягом попередніх років вкладали значні суми коштів (велика час­тина з яких є прямими іноземними інвестиціями) в розвиток нових виробництв, започаткування но­вих підприємств тощо і для яких період виходу на етап прибутковості складає більше, ніж один ка­лендарний рік, а ті компанії, що залучали кре­дитні кошти, фактично взагалі будуть перебувати на грані банкрутства.
Зважаючи на викладене вище, звертаємось до Вас як до представника законотворців та безпосе­редніх авторів відповідного законодавства з прохан­ням висловити свою позицію щодо окресленого пи­тання. Зважаючи на його терміновість, будемо дуже вдячні за відповідь найближчим часом.

    З повагою,
Г.ДЕРЕВ'ЯНКО, виконавчий директор

Немає коментарів:

Дописати коментар