понеділок, 27 серпня 2012 р.

Ідентифікація клієнтів банками


Нацбанк рекомендує банкам самостійно визначати документи, що посвідчують особу для ідентифікації клієнтів банку (Лист Національного банку "Щодо визначення переліку документів, що посвідчують особу" від 09.08.2012 N 18-311/4607-7991).
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.08.2012 р. N 18-311/4607-7991

Юридичний департамент  
Територіальним управлінням НБУ,
 банкам України, Асоціації українських банків,
 Українському кредитно-банківському союзу,
 Незалежній асоціації банків України

Національний банк України, використовуючи закріплене у пункті 1 статті 66 Закону України "Про банки і банківську діяльність" право адміністративного регулювання та у зв'язку із запитами банків України щодо визначення переліку документів, що посвідчують особу, на підставі яких банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію фізичних осіб - резидентів, під час встановлення ділових відносин, а саме під час відкриття рахунків, вважає за необхідне висловити наступні рекомендації.
Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" (далі - Закон про легалізацію) банки як суб'єкти первинного фінансового моніторингу відповідно до законодавства зобов'язані на підставі поданих офіційних документів або засвідчених в установленому порядку їх копій здійснювати ідентифікацію клієнтів, які проводять фінансові операції. Додаткові дані для вивчення клієнта також можуть бути одержані від клієнта, а також з інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою).
Загальні вимоги щодо здійснення ідентифікації фізичних осіб - резидентів визначено пунктом 1 частини одинадцятої статті 9 Закону про легалізацію. Так, з метою ідентифікації резидентів суб'єкти первинного фінансового моніторингу для фізичної особи встановлюють: прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, серію і номер паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав. Під час ідентифікації з'ясовують місце проживання або місце перебування фізичної особи, ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів або серію та номер паспорта, в якому проставлено відмітку органів державної податкової служби про відмову від одержання ідентифікаційного номера.
Згідно із пунктом 2.3 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженій постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 N 492 (далі - Інструкція N 492), під час відкриття рахунку з метою ідентифікації фізичної особи - резидента банк має встановити прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, серію і номер паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав; відомості про місце проживання або місце перебування фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта, у якому органами державної податкової служби зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.
Законодавство України не містить вичерпного переліку документів, на підставі яких банк під час відкриття рахунку зобов'язаний проводити ідентифікацію фізичних осіб - резидентів.
При цьому, відповідно до пункту 2.3 Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 14.05.2003 N 189, банк зобов'язаний розробити та затвердити внутрішні документи з питань здійснення фінансового моніторингу, що мають оновлюватися на постійній основі з урахуванням змін до законодавства України та подій, що можуть вплинути на ризики легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму, зокрема Програму ідентифікації та вивчення клієнтів банку.
Враховуючи викладене, рекомендуємо банкам у своїх внутрішніх документах з питань здійснення фінансового моніторингу самостійно визначати документи, що посвідчують особу, з яких можна отримати відомості, необхідні для ідентифікації клієнтів банку відповідно до вимог пункту 1 частини одинадцятої статті 9 Закону про легалізацію.
При цьому слід взяти до уваги, що офіційним документом, який містить найбільш повну інформацію для ідентифікації фізичної особи - резидента, є паспорт громадянина України, який відповідно до пункту 1 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України N 2503-XII від 26.06.92, є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій. Також для ідентифікації клієнта - фізичної особи - резидента можуть використовуватись паспорт громадянина України для виїзду за кордон, службовий та дипломатичний паспорти.
При цьому, звертаємо увагу, що ідентифікація клієнта - фізичної особи - резидента, який є громадянином України, за іншими документами, ніж паспорт громадянина України, може створювати додаткові ризики в діяльності банків.
Для ідентифікації фізичної особи - резидента, який не є громадянином України чи є особою без громадянства можуть бути використані також посвідчення біженця, посвідка на постійне проживання, національний паспорт іноземця з проставленою відміткою про отримання посвідки за встановленим МВС зразком, що скріплюється печаткою.

Заступник Голови
Національного банку України                                                                              В. П. Прохоренко

Немає коментарів:

Дописати коментар