понеділок, 27 серпня 2012 р.

Споживчі кредити у валюті


Нацбанк зазначив, що надання споживчих кредитів в іноземній валюті після 16.10.2011, буде порушенням вимог законодавства (Лист Національного банку "Роз'яснення з питань застосування норм законодавства про заборону надання споживчих кредитів в іноземній валюті" від 15.08.2012 N 29-213/8207).
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 15.08.2012 р. N 29-213/8207

Генеральний департамент грошово-кредитної політики

Територіальним управлінням Національного банку України, Банкам України та їх філіям, Асоціації українських банків, Асоціації "Український кредитно-банківський союз", Незалежній асоціації банків України

Роз'яснення з питань застосування норм законодавства про заборону надання споживчих кредитів в іноземній валюті

Національний банк України направляє до відома та керівництва в роботі роз'яснення з питання застосування норм законодавства про заборону надання споживчих кредитів в іноземній валюті.
У зв'язку з внесенням Законом України від 22.09.2011 N 3795-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг" змін до статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів" після 16.10.2011 надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України забороняється.
Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 09.02.99 N 1-рп/99 у справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.
Таким чином, надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті після 16.10.2011, у тому числі у формі траншів за кредитною лінією, кредиту овердрафт тощо, буде порушенням вимог законодавства України.
Звертаємо увагу, що встановлена законом заборона надання споживчих кредитів в іноземній валюті поширюється, зокрема на кредитні операції за договорами про поновлювану кредитну лінію, що були укладені до 16.10.2011.
Окремо зауважуємо, що після 16.10.2011 проведення банком реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті можливо лише за умови, якщо при цьому не відбуватиметься додаткового кредитування в іноземній валюті.

 Директор Генерального департаменту
грошово-кредитної політики                                                                               О. А. Щербакова

Немає коментарів:

Дописати коментар