понеділок, 27 серпня 2012 р.

Продовження терміну чинності сертифіката аудитора

Аудиторська палата надала роз’яснення щодо продовження терміну чинності сертифіката аудитора (Лист Аудиторської палати "Щодо роз'яснення деяких питань по продовженню терміну чинності сертифіката аудитора" від 19.07.2012 N 2-798).
АУДИТОРСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.07.2012 р. N 2-798

Щодо роз'яснення деяких питань по продовженню терміну чинності сертифіката аудитора

З метою роз'яснення деяких питань по продовженню терміну чинності сертифіката аудитора Аудиторська палата України (далі - АПУ) повідомляє наступне.

Розділом 10 Положення про сертифікацію аудиторів, затвердженого рішенням АПУ від 31.05.2007 р. N 178/6 (із змінами і доповненнями), визначений порядок продовження терміну чинності сертифіката аудитора.

Право на продовження терміну чинності сертифіката мають аудитори за певних умов.

Однією з умов продовження, відповідно до п. 10.1.3 Положення про сертифікацію аудиторів, є щорічне успішне проходження контрольного тестування за підсумками удосконалення професійних знань за програмами, затвердженими АПУ, або щорічне удосконалення професійних знань згідно з розділом V Положення про постійне удосконалення професійних знань аудиторів України.

З метою підтвердження цієї умови продовження терміну чинності сертифіката аудитори повинні подати до Секретаріату АПУ копії свідоцтв про щорічне удосконалення професійних знань (п. 10.2.4 Положення про сертифікацію аудиторів).

У разі непідтвердження аудитором цієї умови, Комісія АПУ з сертифікації та освіти аудиторів, відповідно до п. 10.5 Положення про сертифікацію аудиторів, призначає контрольне тестування згідно з розділом 6 цього Положення шляхом складання кваліфікаційного іспиту.

Згідно до п. 4.7 Положення про постійне удосконалення професійних знань аудиторів, затвердженого рішенням АПУ від 31.05.2007 р. N 178/5 (із змінами і доповненнями), аудитори, які з певних причин не пройшли (пропустили) не більш як за два роки удосконалення професійних знань, звертаються з заявою та поясненнями до Комісія АПУ з сертифікації та освіти аудиторів, яка має право розглянути заяву по суті та прийняти відповідне рішення.

Крім того, для аудиторів, які займалися аудиторською діяльністю як фізичні особи - підприємці, термін чинності сертифіката продовжується за умови своєчасного подання ними звітів про виконані ними роботи (за формою N 1-аудит) та підтвердження своєї аудиторської діяльності (п. 10.1.2 Положення про сертифікацію аудиторів).

Враховуючи викладене, проходження удосконалення професійних знань аудиторами за пропущені роки в іншому періоді без відповідного рішення Комісії АПУ з сертифікації та освіти аудиторів, а також несвоєчасне подання аудиторами, які займалися аудиторською діяльністю як фізичні особи - підприємці, звітів про виконані ними роботи (за формою N 1-аудит) та непідтвердження своєї аудиторської діяльності є підставою для відмови у продовження терміну чинності сертифіката аудитора.


Голова
Аудиторської палати України                                                                                       І. І. Нестеренко

Немає коментарів:

Дописати коментар