середу, 3 жовтня 2012 р.

Особливості ведення книги обліку доходів ФОП-єдинниками


ДПС роз'яснила особливості та порядок ведення книги обліку доходів ФОП-єдинниками (Лист Державної податкової служби України "Щодо порядку сплати єдиного податку для фізичної особи - підприємця" від 27.09.2012).
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 27.09.2012 р.

Починаючи з 1 січня 2012 року Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів господарювання застосовується в порядку, встановленому Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), з урахуванням особливостей, передбачених Законом України від 4 листопада 2011 року N 4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності".
Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому в дохід не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в його господарській діяльності .
Згідно з пунктом 292.6 статті 292 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку в грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту прийому-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Абзацом 8 підпункту 14.1.257 пункту 14.1 статті 14 ПКУ поворотна фінансова допомога - сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.
Разом з тим у пункті 292.11 статті 292 ПКУ наведено перелік засобів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку.
Зокрема, підпунктом 3 пункту 292.11 статті 292 ПКУ встановлено, що до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.
Відповідно до підпункту 296.1.1 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу XIV ПКУ фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів (далі - Книга), у якій щодня, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи.

Записи в Книзі обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги).
Таким чином, сума фінансової допомоги, не повернена протягом 12 календарних місяців з дня отримання, зараховується в дохід за підсумками дня, наступного за останнім днем періоду 12 місяців.
Наказом Мінфіну України від 15.12.2011 р. N 1637 затверджено Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп, а також платниками єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, яким не передбачена окрема графа для відображення суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, тому пропонуємо такі засоби заносити в графу 5 Книги.
Крім того, підпунктом 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 ПКУ встановлено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України "Про страхування", сюрвеєрами, аварійними комісарами, визначеними розділом III ПКУ.
З питання можливості надання позики іншим особам слід зазначити, що правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються статтями 1046 - 1053 Цивільного кодексу України.

Заступник Голови                                                                                                            А. Ігнатов

Немає коментарів:

Дописати коментар