середу, 3 жовтня 2012 р.

Від’ємний показник фінансових результатів від операцій з цінними паперами


Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надав роз’яснення щодо від’ємного показника фінансових результатів від операцій з цінними паперами (Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 10.09.2012 р. N 04-39/10-990).
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 10.09.2012 р. N 04-39/10-990

До Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надходять звернення комерційних банків, страхових організацій, об'єднань комерційних банків і страхових організацій відносно листа ДПС України від 09.08.2012 р. 320/0/71-12/15-1217, підписаного керівником департаменту ДПС.
Цим листом запроваджено норму, яка вносить зміни до застосування пункту 153.8 статті 153 Кодексу відносно порядку перенесення від'ємного значення фінансового результату від операцій з окремими видами цінних паперів, отриманих у звітному податковому періоді (році), на зменшення фінансового результату від таких операцій у наступних звітних податкових періодах.
Запропоновано враховувати збиток від операцій з цінними паперами при визначенні фінансового результату від таких операцій у наступних податкових періодах лише у розмірі 25 відсотків від суми, яка утворилася станом на 1 січня 2012 року.
Комітет вважає, що роз'яснення податкової служби, наведене у вказаному листі, не відповідає нормам Податкового кодексу, зокрема пункту 153.8 статті 153 Кодексу.
Порядок визначення фінансових результатів від операцій з окремими видами цінних паперів як операцій особливого виду діяльності, викладений в пункті 153.8 статті 153 Кодексу, передбачає, що у разі отримання від'ємного фінансового результату (збитку) від проведення таких операцій за підсумками звітного податкового року збиток не враховується при визначенні об'єкта оподаткування платника податку, а переноситься на зменшення фінансового результату від операцій з цінними паперами у наступних звітних періодах.
Прибуток, одержаний від операцій з цінними паперами, включається до доходної частини податкової декларації платника податку, є складовою частиною доходів, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування.
Порядок зменшення фінансового результату (від'ємне значення враховується в наступних звітних податкових періодах до повного його погашення і одержання позитивного фінансового результату (прибутку) застосовується аналогічно порядку, передбаченому в статті 150 Кодексу.
У змінах до Податкового кодексу, прийнятих Законом України від 24 травня 2012 року N 4834, запроваджено особливий порядок застосування статті 150 Кодексу в період 2012 - 2015 років, який передбачає обмеження розміру від'ємного значення об'єкта оподаткування, отриманого станом на 1 січня 2012 року, що враховується у витратах, при визначенні податкових зобов'язань платника податку у наступних звітних податкових періодах.
Обмеження розміру від'ємного значення об'єкта оподаткування для врахування в наступних звітних періодах при застосуванні статті 150 Кодексу не передбачалось Законом N 4834 при застосуванні пункту 153.8 статті 153 Кодексу для визначення прибутку від операцій з цінними паперами і ніяким чином не обмежувало право платника податку враховувати повну суму від'ємного показника фінансових результатів від операцій з цінними паперами в наступних податкових періодах, оскільки це різні за економічним змістом і значенням показники при визначенні податкових зобов'язань.
Комітет вважає, що ДПС України має переглянути свою позицію, викладену в листі від 09.08.2012 р. N 320/0/71-12/15-1217.

Голова Комітету                                                                                                В. Хомутиннік 

Немає коментарів:

Дописати коментар